В него се казва: Предложението за техническия демонтаж на бронзовите фигури и

...
В него се казва:
Предложението за техническия демонтаж на бронзовите фигури и
Коментари Харесай

Реставрацията на ПСА не подлежи на съгласуване с Министерство на културата

В него се казва:

" Предложението за техническия ремонт на бронзовите фигури и барелефи от " Монумент " Паметник за руската войска ", находящ се в " Княжеска градина " не е в компетенциите на СЕСИИ. "

Както излиза наяве от Закона за културното завещание, Министерството на културата съгласува единствено инвестиционните планове за създаване и слагане на монументи, както и тяхното пренасяне или унищожаване.

Дейностите по ремонт на фигурите от ПСА не попадат в нито една от трите изброени в закона процедури, а са част от развой на реституция.

Протоколът от съвещанието на СЕСИИ удостоверява и мнението на началника на отдел " Правно обслужване " в регионалната администрация, който е участвал на съвещанието. В неговото мнение се споделя още, че Констативният протокол на Групово дело " Инспекторат за запазване на културното завещание " се базира точно на неосъществена процедура пред СЕСИИ, а Председателят на експертния съвет е дал отговор, че дейностите по ремонт за реституция на паметник " Паметник на руската войска " не подлежат на разглеждане от СЕСИИ. "

Въз основа на протокола от извършеното съвещание на СЕСИИ и писмото на министъра, Областната администрация на област София смята, че събитията, свързани със законовите условия, са изяснени и няма съображение за спекулации, свързани със прекъсване на демонтажните действия.

От Областната администрация оповестиха за Българска национална телевизия, че са внесли в Административния съд всички нужни документи, поискани от тях за законността на преместването на Паметника на руската войска. И още един път подчертаха, че монументът не се унищожава, а единствено демонтира и ще бъде възобновен на ново място.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР